Sobota, 20 dubna, 2024
aktuálně

Muž v kuchyni? Nie je to zvláštny úkaz, len má svoje pravidlá

spot_img

Zriedka
Nie je to pre nás súčasť každodennosti. Keď varí žena, je to prejav každodennej starostlivosti. Starosti o deti, rodinu, o druhých. Je to akt lásky a starostlivosti. Keď varí muž, tak len pre vlastnú radosť a potlesk druhých.

Dlho
Keď už sa rozhojdáme, tak nech sa s nami hojdá celá posádka. Všetci gastronauti si predsa radi šesť hodín počkajú na ťahanú pikaňu či karabáčik pripravený metódou sous-vide. Muži milujú všetky pomalé trendy ako „slow cooking“, „slow working“, „slow living“. Život si musíme užiť, nie prežiť. Varenie nie je len nudná sekvencia pohybov, ktorej jediným cieľom je pár minút slasti pri tabuli a pocit plného žalúdka. Nie je možné ich prirovnávať k manuálnej práci inštalatéra, ktorá je „nutným zlom“ v ceste k veselo zurčiacemu kohútika. Práca so šalotkou, rozmarínom či extra panenským olivovým olejom je symfóniou nielen pre chuť, ale aj hmat, čuch a sluch. Bláznivý erós inocha sa vekom transformuje na dlhé, pôžitkárske „slow“ obcovanie muža s darmi luhov a hájov, lesov a morí, a to všetkými zmyslami naraz. Maznáme sa s entrecôte, nasávame omamnú vôňu hľuzovky a počúvame jemne bublajúci vývar. A k tomu popíjame zamatové primitivo. A tak niet divu, že sa ponáhľame pomaly.

Hyperlokálne
Asi ste počuli o poslednej kulinárskej móde používať pokiaľ možno miestne, lokálne suroviny. René Redzepi, šéfkuchár známej kodanskej reštaurácie Noma, tento kuchársky trend lokálnych a sezónnych surovín nazýva Nova Regio. Českí muži varia ešte z lokálnejších ingrediencií. Nie, nechodíme na farmárske trhy na námestí, ani vedľa k mäsiarovi. Nemyslite si, že by sme si doma v skleníku pestovali paradajky a chovali sliepočky. Kdeže. Pixely mobilu, čo práve držím, sú ešte bližšie, pol metra pred nosom. A tak klik, klik a Rohlík už zvoní. Sme hyperlokálna.

Radikálny inovátor a zakladateľ FuckUp Nights Prague.
Organizuje inovačné maratóny CEE Hacks, kde študenti celého sveta riešia problémy v najrôznejších oblastiach.
Je hrdým ambasádorom projektu Zálohujme.cz.
Šéfuje konzultačné spoločnosti Insane Business Ideas a ako kreatívny riaditeľ pôsobí v digitálnom butiku Confidence Digital.
Spolupracuje aj s vládnymi organizáciami Czechinvest, Technologická agentúra SR alebo European Space Agency.
V roku 2014 predstavil v ČR zábavno-náučný formát FuckUp Nights, kde sa verejne zdieľajú neúspechy v biznise a živote.
V roku 2018 vydal Veľkú knihu fuckupov s najlepšími príbehmi nezdarov.
Archetypálne
Muži si radi pripomínajú časy, keď niečo znamenali. Dávni lovci, ochrancovia a záchrancovia. To všetko v nás prebúdza rozfajrovaný gril. Tiež nám v štylizácii pomáhajú televízne reklamy, kde je mužstvo znázornené partičkou pivom zaliatych kamošov z futbalu, čo trápi burta na otvorenom ohni kdesi pri Berounke. Varenie je bytostne späté s ohňom as ohňom sa radi hráme od detstva. Preto nás nebaví zelenina, ovocie a celá studená kuchyňa. Chýba im iskra pravekého ohňa.

Cestovateľsky
V časoch, keď trčíme doma a sledujeme vývoj ukazovateľa r, cez varenie tiež cestujeme: dnes budú talianske bucatini all’amatriciana a zajtra japonské marugame udon. Pokiaľ muž túži vyraziť za dobrodružstvom do Thajska, tak čakajte pikantné red curry. Pokiaľ chce surfovať na Havaji, tak vám naservíruje surf and turf.

Filozoficky
Už pre Aristotela bolo záhadou, prečo sa nestávam šalátom, keď ho pozriem. Mal za to, že trávenie je varenie, ktoré sa odohráva vo vnútri ľudského tela. V žalúdku máme malú kuchynku, ktorá znova varí raz uvarené jedlá. Varenie je tak naším bytostným rysom. Len pri varení môžem porozumieť tomu, čo sa deje vo vnútri mňa samotného. Cítim zlosť? Naštvanosť je veľmi veľký plameň pod hrncom. Je mi do spevu? Radosť je bábovka, čo sa vylúpne z formy. Som nešťastne zamilovaný? Láska je ťažká ako vaječná omeleta. Pri varení tak človek prichádza na kĺb večným záhadám: Hodím na panvicu cibuľu, cesnak a paradajky a mnohé stáva sa jedným. Dusím guláš a hneď sa ozýva druhý termodynamický zákon, ktorý tvrdí, že všetko speje k chaosu alebo lahodnej omáčke. Ale aj varenie má svoje záhady. Napríklad prečo je číslo tri v kuchyni tak všadeprítomné? Pýthina veštecká stolička mala aj tri nohy. Kresťanstvo má svätú trojicu. Tri chody má večera – predjedlo, hlavné jedlo a dezert, a tri komponenty nájdeme aj na tanieri – mäso, omáčku a prílohu.

Kreatívne
Pri platni sa muž mení na veľkého impresária. Ja zdanlivo naočkovaný popri dvoch dávkach Pfizeru tiež vynaliezavosťou Přemka Forejta z Masterchefa, pokúša sa o vlastné „signature dish“. Čo keby som ten rezeň obalil v mandliach? Čo najskôr tú repu naložiť do koňaku? A čo tak dekonštruovať španielskeho vtáčika a nariediť mu južanskú krv severskou treskou? Viem, ťažko sa na to pozerá, a ešte horšie sa to jej.

- Reklama -spot_img
spot_img

Redakce doporučuje

Články autora